Forsås fäbodvall

Den gamla stugan på Forsås fäbodvall, innan den brann 1997.

Nu när vårsolen förhoppningsvis snart kommer att titta fram, kan det vara på pass med ett utflyktsmål som Forsåsstugan.

Forsås fäbovall hade ursprungligen fyra fäbodar. Verksamheten lades ned 1928-1929. Släkten Forsén skänkte sin fäbodstuga från 1880 till Ådals-Lidens hembygdsförening 1950.På givarens önskan skulle den bevaras på sin ursprungliga plats. Hembygdsföreningen rustade upp stugan som låg ca 7 km från Forsås by och det blev ett populärt utflyktsmål sommar som vinter.

I mars 1997 brann oturligt nog stugan upp av en olyckshändelse. Som vanligt är försvann också oersättliga inventarier. Stugan var oförsäkrad och hembygdsföreningen ansåg sig av ekonomiska skäl inte kapabel att uppföra en ny stuga.

Det var då som Carl-Johan Nyberg från Forsås tog initiativ till en ny stuga, och 1998 stod den färdig på samma plats. En utflyktsstuga som helt tillkommit på frivillig väg. Medhjälpare till initiativets förverkligande hade Nyberg av Bengt Johansson, Oskar Mohlén, m.fl. bl.a. Skoterföreningen Näsåkers skoteråkare. I projektet ingick också att Nyberg lät konstruera upp fäbodvallen och skyltar kom att namnge ägarna där eljest något av grunden fanns kvar. Innan branden kallades stugan för Forsås fäbodstuga – nu är det Forsåsstugan.

Källa: Paul Lundin Näsåker

One Response to Forsås fäbodvall

1. Åh, vilken underbar bild på den gamla Forsåsstugan! Jag hade glädjen att besöka stugan ett par-tre gånger i början av 90-talet, och blev verkligen ledsen när jag fick veta att den brunnit ner. Jätteroligt att där byggts en ny stuga!