Hembygdsgården

Foto: A.Berglund

Ådals-Lidens Hembygdsgård

Den Bodénska gården

Efter en tragisk brand 1973 när Ådals-Lidens gamla hembygdsgård brann ned började hembygdsföreningen leta efter en ny. Efter ett tips hittades en ödegård i Över-bodvill, som dessutom var väldigt likt den gamla.
Arbetet att sätta upp den på Prästnipan började på försommaren 1974 av snickaren Erik Petter Sundin från Vigda och Sven Tidén från Näsåker och den invigdes 1 juli 1975.

Paul Lundin skriver om gårdens historia i Ådals-Lidens Hembygdsförening Jubileumskrönika 1968-1978: Att den precis som den gamla nedbrunna hembygdsgården tycks varit säte för dåtida sockenstormän, kyrkovärdar, nämdemän och sexmän. Enligt en muntlig tradition inom den Bodénska släkten ska den ha gått i arv från far till son i femton generationer. Efter efterforskningar i kyrkoböcker och jordeböcker har han hittat elva. I Gustav Wasas äldsta jordebok (hjälpskatteboken) från 1535 upptas gården under Bodwall nr.1 med Siffred Persson som ägare. Namnet Bowall som senare blev Bodvill, kan syfta på en fäbodvall som börjat odlas och omsider kronlösts som hemman.

På 1630-talet ägs gården av Knut Ingelsson han hade enligt kyrkoböckerna många förtroendeuppdrag, enligt Paul något av en ”sockenkung”. Han drev köpenskap, var nämndeman i perioder, kyrkvärd, sexman och drev sågverksrörelse vid Bodvillån.

Vid flyttningen hittades årtalet 1720 vilket är året då gården byggdes. Enligt mantalslängden ägdes gården av kyrkvärden Erik Nilsson, vilket troligtvis uppförde byggnaden till sitt bröllop 2 nov 1721. Han var son till kyrkvärden Nils Nilsson som avlidit 1715. Erik Nilsson avled redan 1728 och ende sonen Pehr Ersson övertog gården, 1760 ska han gjort en tillbyggnad av gården enligt ett inskuret årtal och 1820 lät Pehr Ersson sonson Pehr Nilsson bygga på övre våningen. Bakkammaren är av senare datum och troligen byggd av förste ägaren med släktnamnet Bodén, Erik Petter Pehrsson han drev också en tegelbruksrörelse vid Bodvillån.

Storsalen i Bodénska gården har används som by- och samlingsrum för byn Över-Bodvill, som husförhörslokal, fest- skol- och gravölsställe.

Ägare genom tiderna:

1632 Knut Ingelsson
1660 Nils Markusson död 1697
1693 Nils Nilsson 1661 – 1715
1720 Erik Nilsson 1686 – 1728 (Nuvarande byggnad byggs)
1729 Änkan Märtha Persdotter
1740 Pehr Persson 1724 – 1776
1780 Nils Pehrsson 1749 – 1816
1815 Pehr Nilsson 1786 – 1873

Text: Britt-Inger Lidström.

3 Responses to Hembygdsgården

1. Bertil Bodén says:

Hej!
    mycket intressant att läsa lite historia om denna byggnad,
    Bertil Bodén född -58 son till avlidne Erik och Ingeborg Bodén.