Hembygdsforskaren Paul Lundin

Paul Lundin föddes 1922 och blev bygden trogen hela sitt liv. Föräldrarna drev en herr- ekiperingsaffär som Paul och hans bror Uno övertog 1952 och som de sedan drev till 1982.

På grund av faderns ursprung från Dalarna började Paul intressera sig för släktforskning. Förutom sin egen släkt kartlade han ett 30-tal näsåkerssläkter, framför allt bondehemman. Dessa tillsammans med ett stort antal fotografier är numera mikrofilmade.

Bygdehistoria låg också Paul varmt om hjärtat, något som uppmärksammades och belönades i  olika sammanhang. 1976 fick han Ångermanlands Idrottsförbunds silverplakett, 1977 och 1995 kulturstipendium och 1998 Vi-Vill kommitténs kulturpris.

Vidare publicerade han flera böcker och skrifter. ”Sanningar och sägner i Ådalsliden ” utkom 1982 och ”Vingslag från förr” 1989. Han medverkade också i Ådals-Lidens Hembygdsbok som kom ut 1970. Han har även sammanställt historik över olika ideella föreningar som PRO, Ådals-Lidens Sportklubb, Hembygdsföreningen och Ådals-Lidens kyrkohistoria.

Paul var mycket naturintresserad. Han tyckte om att åka skidor och ströva omkring i hembygdens skogar. Alltid fanns kameran med över axeln vilket resulterade i en stor samling bilder som inte bara dokumenterar forsar före utbyggnad och natur i förändring från 40- till 60-talet utan de är även mycket känsligt och konstfullt komponerade. De svartvita bilderna fick ytterligare en förhöjning genom att han lät ett speciallaboratorium kolorera dem.

Framför allt under 70- och 80-talet publicerade han sina intryck och naturupplevelser varvade med skrönor och berättelser i ortspressen under olika signaturer bl.a. ”Skogsbo”.

Under många år fick gästande turister ta del av hans hembygdskunnande i samband med guidning i Pelles Stuga och Hembygdsgården.

Paul var 80 år när hans liv avslutades – ett liv som hängivet ägnats åt hembygden.

I samband med Pauls död bildades Paul Lundins Minnesfond som har till uppgift att stödja och uppmuntra olika verksamheter som rör hembygden. Fonden är underställd Ådals-Lidens Hembygdsförening.  2014 utgav fonden ett bearbetat urval ur ”Sanningar och sägner i Ådalsliden”, ” Stormän, fattigfolk och särlingar”. Boken finns till försäljning på ICA-Näsåker tel. 0622-102 77. Pris 100 kronor.

hämtad frånBDB

Paul Lundin visar fotografier på hembygdsgården.

4 Responses to Hembygdsforskaren Paul Lundin

1. Tommy persson says:

Hej jag skulle vilja köpa böckerna sanningar och sägner i ådalsliden och vingslag från förr av Paul lundin vet ni var jag kan köpa dessa böcker . mvh Tommy

• Britt-Inger says:

Hej Tommy!
      Vad jag vet så är båda böckerna slutsålda. Det du kan göra är att söka på antikvaritat på internet. Sen finns också nyutgåvan ” Stormän, fattigfolk och särlingar” på ICA i Näsåker, se ovan.

Hälsningar Britt-Inger

2. Marcus Öberg says:

Hej!
    En jättedum fråga; men är soffan i bakgrunden till salu? 🙂

Med vänlig hälsning,
    Marcus Öberg