Konstnären Eduard Bechteler 1890‐1983

Eduard Bechteler, (1890-1983) var född i München och i grunden utbildad till snickare och bildhuggare. Han studerade på konstakademi och blev elev till Tysklands vid den tiden förnämsta djurmålare, Heinrich von Zügel. Det märks i Bechtelers naturmotiv med storslagna tavlor av bland annat lo och ren.

Bechteler kom till Näsåker 1933, under en resa till Lappland, som han gjorde med sin svenska fru, konstnärinnan Ruth Zachrisson. När tåget stannade vid stationen, steg paret ut för att ta en kort promenad, entusiasmerades av omgivningarnas storslagenhet och beslöt sig – hastigt och lustigt – för att stanna över natten på hotell. Morgonen därpå vandrade de åter ut i landskapet. När paret kom fram till nipkanten, just där besökscentrat Nämforsens hällristningsmuseum ligger i dag, stannade mannen som förstenad – och detta är hans egna ord: ” – Jag behövde inte mer än fem minuter för att avgöra att här eller ingenstans skulle vi bo”.

Så blev det och Bechteler byggde ett borgliknande hus, Villa Edelweiss på Prästnipan. Där hade han bostad och ateljé med stort panoramafönster och magnifik utsikt mot Nämforsen.

Näsåker och Villa Edelweiss blev Eduards och Ruths hem för många år framåt. De fick en dotter som heter Birgitta. Flera Näsåkersbor har stått modell där för konstnärsparet, och många var besöken från konstintresserade från när och fjärran.

När andra världskriget bryter ut ansöker Eduard om svenskt medborgarskap och får det. Risken var stor att bli inkallad till militärtjänst som tysk medborgare. Han får hjälp av sin gode vän läkaren Helge Dahlstedt på Österåsen med ett intyg om hans hederlighet och förmåga att försörja familjen. Dock blir misstänksamheten stor mot ”tysken” och några svåra år följer. 1949 avlider Ruth. Innan dess har Eduards största naturmotiv blivit förstört: 1944 -47 byggs Nämforsens kraftverk. Sedan försvinner forsvyerna i närheten en efter en – Kilforsen, Åkvisslan och Holaforsen. 1957 beslutar Bechteler att kräva ersättning av Vattenfall. Han vill ha 50 000 kr. för ”intrång i konstnärlig verksamhet” . Fallet blev mycket uppmärksammat. Dock lyckas han inte, men Vattenfall erbjuder honom först att lösa in fastigheten Villa Edelweiss, (något liknade hade gjorts med Konstnärens Hugo Zuhrs stuga flera år tidigare) men Eduard avböjer, kanske för att han inte vill skiljas från sin bostad på nipkanten. Sedan erbjuder Vattenfallsverket en livränta, men även det avslår Bechteler, som betraktar sig som fullt frisk och arbetsför. Han vill fortsätta att arbeta.

Eduard är något av en mystiker som person. Det återspeglas även i konsten, han mejslar fram helgon och krucifix från hela stockar. Han blir bl.a. fascinerad av samerna och deras naturreligion, och får även en övernaturlig upplevelse som blir omskriven, när han arbetar med en tavla av ett samiskt blodsoffer.

På senare år gifter han om sig med Marianne f. Geiger och resorna blir många till både hemtrakten i Bayern och till Capri dock återkommer han med jämna mellanrum till Näsåker och Villa Edelweiss.

Vid en intervju gjord i V.A. 1965 framställs han som en pigg ”75-årig yngling” och frågan ställs hur han kan hålla sig så vital. Här berättar att han varje morgon tar en hård match i romerska ringar därefter borstar han kroppen för att få fart på blodcirkulationen och han är mycket spartansk när det gäller kosten. Fast det är arbetet som är den bästa föryngringskuren: ”på en rullande sten växer ingen mossa”.

Texten skrevs med anledning av en minnesutställningen Livet vid forsen – Eduard Bechteler i Näsåker på Sollefteå Museum 2008 som var min arbetsplats då och en utställning som jag var med att bygga. Texten skrev jag till Byabladet men här har jag gjort några ändringar för att den ska passa här.

Britt-Inger Lidström

Artikeln i VA från 1965 (klickar du på bilden förstoras den)

img184bechteler1965

6 Responses to Konstnären Eduard Bechteler 1890‐1983

 1. Kristina Ullgren says:

  Hej!
  Jag heter Kristina Ullgren och min pappa hette Iwar Nordin och var bankkamrer på Sparbanken i Sollefteå. Tillsammans med mina föräldrar, Iwar och Gittan, fick jag träffa – efter vad jag förstår Anitas mormors far, Eduard Betchteler, ett antal gånger. Vid några tillfällen i den vackra ateljen med Nämnforsen strax utanför och även i samband med att mina föräldrar – som var mycket konstintresserade – anordnade utställningar i Sollefteå där Eduards konst ställdes ut. Tiden har nu gått och mina föräldrar är borta sedan länge. I mitt hem hänger nu som ett minne efter mina föräldrar två tavlor som är signerade Eduard Bechtelser. Den ena är en betraktelse över Nämnforsen i vårvinterskrud och den andra tavlan förställer tretton flottare i guldskimmer som är benämnd ”Arbets slit och belöning”. Jag är mycket glad över dessa två tavlor. Och nu till min fråga – jag skulle vilja få möjlighet att förvärva någon ytterligare tavla signad Eduard Betchtelser och undrar om det finns någon som vet om det är möjligt?/Kristina

  • Britt-Inger says:

   Hej
   Ber om ursäkt att jag missat dit inlägg här och att det dröjt innan du fått svar. Om du syftar till Anita som skrivit en del inlägg här så har du fått om bakfoten att Betcheler skule vara hennes morfar. Var man kan köpa fler Betcheler-tavlor vet jag ej, man får hålla utkik på konstauktioner, ibland dyker det upp något. Eller kanske det är någon som ser detta som har en de vill sälja.

   MVH Britt-Inger Lidström

  • Oliver Carra Bechteler says:

   Hej Kristina

   Jag heter Oliver Carra (Bechteler) – i inlägg från Anita nedan hänvisad till som dottersonen – och är barnbarn till Edvard Bechtelers dotter Birgitta Bechteler. Det gör både mig och andra i släkten – inte minst min mormor Birgitta – glad att se att hans konstnärskap och historia fortfarande berör och intresserar.

   Om du är intresserad att köpa ett verk av Edvard Bechteler så är det något som jag gärna skulle assistera med – som sagts i tråden dyker hans verk upp då och då både på internationella konstsajter och på svenska gallerier ibland, men många av hans fina verk har vi kvar i familjens ägo på olika vis.

   Du är välkommen att kontakta mig på mailen eller med ett samtal till 070464 44 44.

   Bästa hälsningar
   Oliver

  • Karin Modin says:

   Hej,
   Jag heter Karin och bor i Uppsala. 1975 köpte min mor en fin tavla av E
   Bechteler. Den målades 1959 och föreställer Venedig. Mycket vacker i pastellfärger. Ramen har Bechteler själv snidat. Den är nu till salu!

 2. Anita says:

  Tack Britt-Inger för ett fint inlägg om Eduard Bechteler! Jag har haft glädjen att träffa Bechteler i min barndom i samband med en intervju jag gjorde med honom för skoltidningen. Jag minns hans vänlighet och vackra ateljé med tavlor och djursniderier. Jag har även haft kontakt med hans dotter Birgitta och dotterson.
  Vi har glädjen att äga en målning av Bechteler (som dock inte är till salu). Hoppas du hittar flera tavlor av konstnären, Kristina!

  Jag har skrivit om E. Bechteler på min blogg bland annat detta: http://smulansblog.blogspot.se/2006/09/ur-gstboken.html

 3. Gerd Strömberg says:

  Hej!
  Jag bodde i Sollefteå 1969-1975 och besökte Eduard Bechteler i hans villa vid ett tillfälle. Flera år senare köpte jag i Lund hos en antikhandlare en tavla av honom, föreställande utsikt över Nämforsen. Den är ca 90×90 cm och på baksidan finns en plakett som talar om att den är en gåva till ngn chef. Tavlan står nu på vinden. Är du fortfarande intresserad av att köpa? I så fall kan du få fler uppgifter och bilder. /Gerd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *