April 1910, Wiktor Lidéns likfärd.

 

Ur Johannes Kallins dagböcker:

Onsdag 20 april 1910

”Regnat lite i dag å nu ikväll blåser det rätt kallt från nordväst. I morse gick Fenny och jag till Moflo för att vara med när Wiktor skulle fraktas till graven. Det var så mycket folk, nära hundra män, kvinnor och barn. Lärarinnan var där med hela barnaskaran. Wiktor hade skrivit två brev för 6 år sen som skulle läsas upp när som han skulle bäras ut. Åhman höll bön samt läste upp de båda breven, de var rörande, han hade skrivit och varnat oss för synden och att söka Jesus för att inkomma i himmelen och vara med Gud evinnerligen.

Andreas Nordkvist skjutsade liket ned till ån, sedan drog vi över ån, Hilmer Frisendahl skjutsade i mellan åarna, så drog vi över norrån på skrindbotten för ån är för svag att köra. Från ån och till graven hade vi beställt Åkar Gustafsson. Vi var fem stycken som följde med öst på graven och det var August Kallin, Per Lidén, Alfred Lidén, Olof Lidén samt jag. Fenny stannade i Moflo tills kvällssidan.”

 

Jordfästningen av Wiktor Lidén ägde rum söndagen 8:e maj 1910. De höll till hos Jacobssons och det var ”bra mycket folk”

Den 7 maj hade Johannes hjälpt till med förberedelserna:

”På morgonen kom Per Lidén med vetebrö från Moflo och bådade mig att följa till Näsåker och bära en korg. Vi var först in hos Postmästars efter karamellern och marängern som frun hade gjort åt oss, de kostade 8 kr. sedan var vi till Jacobsson med allt brö, för vi skall hålla till där med gravölet. Sedan var vi till Hamberg och köpte krans för 2.25 och sedan gick vi till Prosten och beställde om jordfästningen”…

This entry was posted in Allmänt, Johannes Kallin. Bookmark the permalink.

Comments are closed.