Boken – ”Sanningar och sägner i Ådalsliden”

Det har kommit en ny bok med Berättelser ur ”Sanningar och sägner i Ådalsliden” av Paul Lundin. En nedkortad version av originalet som kom 1982. Boken innehåller Pauls personporträtt av ”Stormän, fattigfolk och särlingar” materialet är bearbetat av Bertil Nordin, som även var med och hjälpte Paul att sammanställa boken 1982. Boken är utgiven av Paul Lundins minnesfond och innehåller även Pauls handkolorerade foton med vyer över bygden, de flesta fotade på 1950-talet.

Så här skriver Bertil i Byabladet nr 4. 2014.

Min vän Paul Lundin

   Jag kommer väl ihåg den digra högen av maskinskrivna manuskript, som Paul Lundin hade i sina gömmor när Ådalslidens Hembygds & Turistförening aktualiserade utgivning av ”Ådalslidens hembygdsbok II”. Året var 1982 och det blev en hembygdsbok enbart med Pauls berättelser. Allt han hade hört om, själv sett och upplevt, och fått fram under sina arkivstudier blev samlat och tryckt hos Kåre Andreasson på Trycktjänst i Sollefteå. Titeln på boken blev ”Sanningar och sägner i Ådalsliden”, drygt 300 sidor inklusive ett register med dialektala uttryck.

   Företrädarna för Paul Lundins Minnesfond har under en tid diskuterat att framställa en nyutgåva av ”Sanningar och sägner i Ådalsliden” – fast i en kortare version med enbart ”personporträtt” och i någon mån med en viss modernisering av ett gammalt språkbruk.

   Det blev en ärofylld uppgift för mig att ta mig an detta, att ”återuppliva” berättelserna om en lång rad personligheter från bygden. Resultatet blev till slut en närmare 100 sidor nyutgåva med undertiteln ”Stormän, fattigfolk och särlingar”. I utgåvan finns också en källförteckning om sagesmän och arkiv och en särskild inlaga med Pauls handkolorerade foton.

   Bara att läsa om ”Björnrevenlappen” och de åldersdigna småkakorna, som Paul fick tvinga i sig, kan man uppleva som en högtidsstund!  En utmärkt julklapp och en del av min vän Pauls gedigna livsverk!

 Bertil Nordin

OLYMPUS DIGITAL CAMERABertil Nordin berättar om boken vid boksläppet den 10 december i år.

This entry was posted in Paul Lundin. Bookmark the permalink.

Comments are closed.