En familj i ”Sagornas Ådal”

 

Teater ensemblen på scenen i teaterladan, år okänt

Teater ensemblen på scenen i teaterladan, år okänt

 

Min far Erik Forsberg (1907-1971) var med i en ensemble som spelade revy i Teaterladan på festplatsen och ensemblen blev troligen stommen i de första spelet av ”Sagornas Ådal” 1949. Ljudmässigt störde teaterladan och utomhusscenen varandra så man beslöt flytta till platsen vid Pelle Molins stuga. Före och efter spelen arbetade han med att iordningställa alla tombola stånd som var av masonit, vilka fyllde teaterladan under vintern. I mitten av 1950-talet byggdes några stånd av timmer vilka inte gick att sparka sönder lika lätt. Min far var en av byggarna till den stora trätrappen mellan vägen och Nipan. På 1950-talet hade fotbollslaget en ungersk tränare, han plågade laget med ruscher i denna trapp, inte att undra på att dom kom upp i division tre.

1946. Erik Forsberg nr 2 fr. hö. Klas Tenglund t.hö.

1946. Erik Forsberg nr 2 fr. hö. Klas Tenglund t.hö.

 

Min mor Ottilia ”Tillan” Jansson (1907-1969) var en av dom som skötte om teaterladan och såg till att det fungerade, när man1949 började att ta in underhållare utifrån i och med krönikespelet. Trollkarlen ”Hector el Neco” var under många år en stående artist, och under andra hälften av 1950-talet kom Henning Lundström från Sollefteå in på scenen. Dessa båda herrar körde föreställningar non stop; det fanns två biljettkurer och två insläpp där man rev biljetterna. Längst fram fanns utsläpp på båda långsidorna och undertecknad var tidigt med och öppnade dessa dörrar. När ladan var tom på folk så började ett nytt insläpp och när ladan var full så började en ny förställning och nya biljetter såldes. Jag vill minnas att min farbror Gösta var en av biljettförsäljarna, jag tror även att min kusin Karl Hugo Forsberg stod och rev biljetter.

 

Erik Forsberg och broder Curt på stocken,  Pelle Molin kan ev. vara operasångaren  Anders Näslund från Stockholm.

Erik Forsberg och broder Curt på stocken, Pelle Molin kan ev. vara operasångaren Anders Näslund från Stockholm.

 

Min äldste bror Arne var med som sufflör vid premiären. 1950 gjorde han lumpen på I 21 och hade vakt när spelen skulle gå av stapeln, men ensemblen skrev till regementschefen och ordnade loss honom.

Broder Curt hade egen orkester ”Curt Forss kvintett”, under några år i slutet på 1940-talet och några år in på 1950-talet. Han medverkade med musiken i krönikerspelet under många år. Curt hade på 1940-talet som ung grabb gjort lumpen som musikvolontär på I 21 och kände de flesta av orkestermedlemmarna sen tidigare. Han studerade musik i Arvika under några år men var alltid ledig vid midsommar. Curt spelade även mot pappa Erik ett år då Eriks motspelare blivit sjuk.

 2_html_3e128c53

Lillpojken (undertecknad) blev tidigt med i turerna kring festplatsen och krönikespelen, först som dörröppnare i teaterladan, sedan som troll på nya spelplatsen. Jag minns att jag fick gå i Forsås-skogen och plocka hänglav som klistrades på trolldräkterna. Dessa var sydda av jutesäckar och var kamouflage målade i svart, brunt och grönt, samma färger som vi troll sminkades i ansiktet och på händerna..Några år var jag även getarpojke i fäbod-följet. Ibland hade jag ansvaret för glidet på dansbanan; då var det tur att man hade kompisar som ställde upp. För när det regnade fick man sopa banan flera gånger under kvällen.1970 blev jag vidtalad av Harald Wessblad och Åke Hägglund att reparera och iordningställa spelplatsen för nypremiären av Sagornas Ådal.

Som kuriosa blev några av krönikespelens deltagare inbjudna att vara statister vid bröllopsinspelningen av färgfilmen ”Sången om den eldröda blomman” 1956 med Jarl Kulle och Anita Björk i huvudrollerna. Bröllopsinspelningen var på den gamla bondgården till höger om nerfarten till turistvägen om jag minns rätt. (Moströms / admin. not)

Många Hälsningar
Sune Forsberg, Piteå

This entry was posted in Allmänt, Pelle Molin. Bookmark the permalink.

2 Responses to En familj i ”Sagornas Ådal”