Fam. Lidfors från Forsås


– Jag tror att den äldre mannen med tidningen är min farmors far alltså Nicke Svensson Lidfors, skriver Kerstin Sterin

”Denna bild föreställer min farmors Gerda Olssons föräldrahem, hennes far var Nils Johan ”Nicke” Svensson Lidfors inte att förväxla med Lidforssläkten i Rå.

Nicke föddes 1847 i Forsås och övertog hemmanet efter sin far. Han gifte sig med bondedottern Sara-Brita Häggqvist och blev ägare till hennes fdöräldragård. Sara-Brita dog i barnsängsfeber 1874. Nicke gifte då om sig med Sara-Britas kusin Christina Carolina Häggqvist och fick med henne 6 barn. Christina Carolina dog i lungsot 1889. Nicke gifte sig om sig för tredje gången 1898 med sin piga Tilda Andersdotter från Löfnäset, hon var född 1871 och dog 1935. Hennes far var från Markaryd i Småland. Gerda Elisabet var född 1873 och dog 1950. Gerda gifte sig med Petter Olsson och övertog frädernegården som nu har flyttats till sin nuvarande plats.

Nickes far hette Sven Jansson, dennes far var Jan Josefsson född 1782. Jan hade en bror Elias som tog namnet Lidfors. Elias studerade vid Fjellstedska skolan och blev sedemera professor i vältalighet i Lund 1820. Han lär ha blivit förgiftad av män som var avundsjuka på honom på en middag vid universitetet i Lund. Han var ogift men skulle ha haft en son med en prästdotter.”

Hälsningar från

Kerstin Sterin (barnbarn till Gerda och Petter Olsson)”

This entry was posted in Allmänt, Byar. Bookmark the permalink.

Comments are closed.