I oktober 1938 brann det i Rå.

Ur Johannes Kallins dagböcker,

Tisdagen den 18 okt 1938

”Det regnade rent ohejdat i morse, men vid 9-tiden slutade det och kl. 12 var solen framme och blev en solljus afton. Klockan halv nio när jag satt och åt frukost kom Hilda Eriksson och ropa att elden var lös i Rå. Jag tog kikarn och rikta den mot elden och såg att det brann i en stuga bort om Nils Sjöström och då båda jag Kjell Eriksson och vi tog en båt som Sven E. rådde om och rodde upp efter ån samt gick uppför stornipa och upp efter Råsåker och när vi kom till Nils Sjöström sade han att det var Karl Samuelssons stuga som fattigvårds- och hälsonämnden hade tänt på. De skulle bränna ner stugan därför att den hyste så mycket tuberkler, flera ener hade varit lungsjuk och dött där, därför brände de ner rucklet. Skulle ha meddelat oss om sitt beslut.

Nils Sjöström bjöd in oss på kaffe i sin tillfälliga bostad, sedan de brann i våras för honom, han hade rett sig ett rum i härberget, ingen spis, utan de koka på elektrisk platta och så höll han på bygga en mindre stuga som de ska bo i till vintern.

Vi gick upp till brandstället och satt och språka med Pelle Mähler. Vi var även in till August Lundin och såg vad han ställt upp sin stuga fint.

Klockan halv två så åkte jag väst på mon och plocka 10 liter lingon. Mimmi har i Fru Jonssons sällskap varit sö på berget och plockat 15 liter.”

Nils Sjöström med hustrun Anna.

Nils Sjöström med hustrun Anna.

 

 

This entry was posted in Johannes Kallin, . Bookmark the permalink.

Comments are closed.