Johannes Kallins dagböcker

Vi har fått i gåva flera dagböcker från Johannes Kallin de sträcker sig från åren 1907  – till början av 1950-talet, med några få års undantag.

Johannes Kallin bodde i Forsås och var intresserad av historia och gamla traditioner och skrev artiklar till tidningar, främst Nord-Sverige, om livet förr.

Johannes var född i Moflo 1879, gift med Fenny Lidén också hon från Moflo. De har tre barn, Berta, Mimmi och Hans. Johannes är aktiv bland annat som kyrkvärd och sitter med i Fattigvårdsstyrelsen.

Jag tänker skriva här varje månad 2014, en dag från Johannes dagböcker, slumpvalt valda datum och år. (bara samma månad).

Här får ni ett smakprov från Julen 1925 med extra många dagar:

Tisdagen 22 dec 1925

”Aj, vad det har snögat i natt å i dag har det drivit på så vägarna är släta. Jag har varit ute hela dagen och kört, börja halv nio i morse och kom hem halv fem.

Jag har farit och tiggt matvaror hos bönderna i Moflo å Lidsröm i Häxmo. I Åhs hade Fru Ritzén samlat ihop åt mig, så jag fick stoppa i en säck. Har fått så mycket, Fläsk, kött, bullar, mjöl, kaka m.m. så då jag kom till Aug. Lidfors med det och lade upp på bord och golv vart det som en liten handelsbod, Nog tror jag att de vart glad åt gåvan. Lidfors har varit ofärdig sedan i höst och ej kunnat arbeta något och har 7 barn, å hustru så det höll på att bli smått för honom. Jag tog några paket mat som vi skall ge Anna Stina hon är nog i behov om det även hon. I allmänhet har folket varit givmild och vänlig så jag må nedkalla Guds rika välsignelse över givarna.

Jag körde ända ned till Jenny Forss ner på bränna i Moflo och löste igen kostymkläder som hon sytt åt Hans, det kostade 7, 70 och då hade jag hölle tyget. Det var så mycket snö i vägen till Forss så då hästen sprang rök snön bak över släden och över mig, så jag var vit som en snögubbe och släden full med snö.

Berta har gått till posten och då hon kom hade hon ett korsbandspaket från Gerda Andersson i Bogetorp hon hade sänt oss en vacker jultidning var – allesamman. Tack ska hon ha därför. Farbron hade sänt mina barn en julklapp var, Hans hade fått en gummihäst, Mimmi ett par tofflor å Berta en kartong fina tvålar å en fin flaska parfym, tack ska han ha därför.”

(kommentar: Johannes och Fru Ritzén satt båda i Fattigvårdsstyrelsen, uppdraget var att samla ihop mat till de som behövde hjälp med försörjningen)

Andagjul den 26 dec. 1925

”Får omtala att julkvällen förflöt i lugn och ro och mycket med klappar. Jag gav Berta och Mimmi ett blustyg var av sammet och Hans en mössa och chokladkaka. Julotta gick Mimmi och jag till kyrka. Oskara Sundin från ålderdomshemmet var död. Berta kom med hästen emot oss till Krången. På förmiddagskaffe blev vi bjuden till Per Åström och på middag bjöd vi hit dem, jämte Erik Åström. Idag har vi alla fyra varit till Per Lidéns i Moflo och gästa. Jag var skraj då vi for men blev kry när jag kom ut i vädret, men Berta hon vart sjuk där så hon hade inte roligt. Det är influensa vi har, annars har det varit roligt.”

Nyårskväll den 31 dec. 1925

I dag har det inte snögat något utan har varit halvklart och i kväll är det klart synes som det skulle bli nyårsvinter. På morgonen körde jag släpa väst på landsvägen. Körde åt till Aug. Jacobsson och Gottfrid Johansson bjöd mig på kaffe. Jag körde även åt Oskars. Efter släpkörningen så lade jag på en släde med ved och körde ned till Johan Eriksson, så till kvarnen och tog mjölet, – jag körde dit kornet i går. Då jag kom hem och hade tömt mjölsäckarna och sopat dem både innan och utan så bar jag vatten åt Berta till lagårn, för hon är inte nå kry än i influensan. Så skottande man snö från bron och gjorde vägen bredare som går till lagårn. Henning Forsberg kom och köpte halm i en madrass och vi bjöd honom på doppkaffe. Vilhelm Markusson kom även hit kl. 8 och även han fick sig en dopp. ….”

Nyårsdagen den 1 jan. 1926

”Idag har det varit vackert väder, solen har strålat över de norra bergen. Det har varit en 9 – 14 grader omväxlande. Jag har inte varit i kyrka nå. På förmiddan kom Johan å Carl hit, bara för orskull och satt här ett par timmar, de drack kaffe och fick lingon å sylt. Jenny Vestberg kom hit på aftonen och fick även dricka doppkaffe.

Berta och jag vart narrad till Åhs ikväll. De hade sagt att det var biograf i kväll i Åhs och vi körde dit och satt in hästen i Petter Ohlssons stall och gick till Viktor Hansson där bio skulle vara, men då sade Viktor att vi hade tagit miste på kvällar och att det var i morgonkväll det var. Då var det inget annat än att ta ut hästen igen och köra hem. Mimmi är sjuk och ligger hela dagen och medan vi var borta så hade hon stigit upp och gått på avträdet och vid nedgångandet i trappan fallit baklänges och slagit sig i ryggen så hon hade legat där en lång stund innan hon kunde gå in och hon klagade så över smärtor i ryggen så jag var rent rädd att hon slagit sig fördärvad i ryggen.”

 

 

This entry was posted in Johannes Kallin. Bookmark the permalink.

Comments are closed.