Ny bok om Forsås!

Livet på Vallbacken

En liten bok av Carl-Johan Nyberg.

”Detta är en berättelse om en liten by i byn och vad man med viss släktforskning, intervjuer och bevarat material kan se hur livet var för Ådals-Lidens innevånare för mer än 100 år sen.”

Carl-Johan berättar om sin forskning kring Vallbacken som ligger på Forsåsmon. Intresset att dokumentera historien började med ett fynd av en bok i en lada, den var från Erik Ersons lanthandel som öppnats redan 1851 i hans bostad på Vallbacken. ”Boken har legat bortglömd i mer än 100 år. År av höskördar har täckt detta alldeles särskilda exemplar av vår historia”. I ”Boka” hade alla inköp noterats från november 1883 till december 1894.

Förutom den intressanta historien om lanthandeln som Erik Erson grundat, en affärsverksamhet som kom att vara i 140 år.( Affären flyttades med tiden närmare älven i Forsås. Knut Eriksson var dess siste ägare).  Berättar Carl-Johan om människor som levt på Vallbacken till dags datum.

Boken kan köpas av Carl-Johan Nyberg, 0622-100 45 eller av Ådals-Lidens hembygdsförening – Majken Ritzén 0622-102 77boken_livet_pa_vallbacken

 Britt-Inger Lidström
This entry was posted in Allmänt, Byar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ny bok om Forsås!