Ur Johannes dagböcker. Februari 1926

Lördag den 6 feb. 1926

38 grader kallt så det är inte gott att vara ute, då fryser allt näsan till is. Jag har varit några stunder i snickning, men har mycket annat att göra som hör gården till. Johan Eriksson kom till mig och satt en timma, han fick en säck halm åt grisarna och så bjöd jag in honom på kaffe och våfflor.

Hulda Nilsson kom även hit så hon fick även dopp. Agda Lidfors kom hit på kvällen och talade om att hon hade fått brev av Aug. Lidfors från Sundsvalls lasarett och han fick nog ligga där en lång tid och ville nog ha understöd. Vi gav henne sötkaffe å en par liter sötmjölk, det är så mycket synd om de fattiga. Onsdagsförmiddag så lassa jag ett fotogenfat, 2 mjölsäckar å en fläsklåda en 108 kg. och körde till Söderfors det snöga hela dagen och gick så tungt så det var rent kvällen innan jag kom fram. Måste ligga väst på Nygån och kom hem på torsdag halvtolv, hade då ett brev från G.A. på fredag körde jag ett fam ved ned till Johan.”

Ibland skriver även Johannes barn, flickorna Berta och Mimmi, i dagböckerna som

Onsdagen den 10 feb. 1926

¨”I morse var det 30 grader kallt. Idag har pappa bara snickrat lite grand ty idag har vi slaktat kalven. I morse ringde pappa efter Karl och bad honom komma hit och sticka kalven vilket han även gjorde. Pappa höll i den medan Karl stack och så sprang jag ut och rörde i blon sen bar pappa å karl in kalven i bryggstugkammarn sedan detta var gjort hjälpte även Karl pappa med att flå den. Karl fick en bog för besväret. Pappa har även varit till sågen med ett par bräder för att få dem hyvlade och för det tar de 1.50. Nu sitter han och skriver brev till G.A. Berta har bakat bullar och kärnat smör i dag. I förmiddag snöa det lite, fast det är skönt, var 26 grader, nu ikväll är det 18. Berta och Hans har gått till tant Åström å Markussons med mjölk. Berta sa att Hans ej fick följa med, då gick han och tog tag kring halsen på henne och då fick han följa.

Mimmi Kallin 14 år.”

This entry was posted in Johannes Kallin. Bookmark the permalink.

Comments are closed.